Probleemstelling

De complexe uitdaging van voorspelbare botopbouw bij implantaten

Tandimplantaten plaatsen in gebieden met onvoldoende botvolume blijft een van de grootste uitdagingen binnen de implantologie. Traditionele botregeneratiemethoden zijn vaak tijdrovend, vereisen meerdere procedures en bieden geen consistente resultaten.

Dit kan leiden tot lange behandeltrajecten, verhoogde complicatierisico's en minder voorspelbare resultaten, zowel voor de patiënt als de behandelaar. Implantologen hebben behoefte aan een efficiëntere, betrouwbare methode die voorspelbare resultaten biedt zonder de noodzaak van complexe chirurgische ingrepen.

innovatieve behandelwijze

Wat is smartGBR?

Smart Guided Bone Regeneration (smartGBR) is een innovatieve methode voor botregeneratie, ontwikkeld voor tandarts-implantologen die streven naar een natuurlijke en voorspelbare botopbouw. Deze techniek combineert de kracht van cross-linked hyaluronzuur (xHyA) gel, bottransplantaat Smartgraft en een resorbeerbaar collageenmembraan Smartbrane.

smartGBR biedt een wetenschappelijk onderbouwde oplossing voor alle botdefecten, van eenvoudig tot complex, met een focus op natuurlijk herstel en optimale genezing.

Hoe werkt smartGBR?

Het succes van smartGBR zit in de combinatie van de drie bovengenoemde elementen: Hyadent BG, Smartbrane en Smartgraft. Samen creëren ze een ideale omgeving voor botregeneratie door het botvervangend materiaal te stabiliseren, beschermen en actief om te vormen. In tegenstelling tot traditionele methoden, die vaak langdurig kunstmatige partikels achterlaten, bevordert smartGBR het natuurlijke herstelproces, waardoor de botdichtheid en de primaire implantaatstabiliteit verbeteren.

Hyadent BG (xHyA) in combinatie met Smartgraft draagt bij aan een toename van het volume van nieuw autoloog bot en vermindert het aantal resterende botpartikels. Door het transplantaat te combineren met de gel, wordt het aanbrengen van de xenograft aanzienlijk makkelijker.

xHyA in combinatie met Smartbrane verlengt het barrière effect van het membraan tot meer dan 12 weken en ondersteunt een snelle wondgenezing, wat het risico op dehiscentie na de ingreep vermindert.

SMARTBRANE

Smartbrane: de essentiële barrière voor optimale botregeneratie

Smartbrane is een natuurlijk collageen membraan gemaakt uit pericardium, met een barrièrefunctie van 8 - 12 weken, welke verlengd kan worden met een aantal weken door xHyA te gebruiken. Het Smartbrane membraan wordt gebruikt als onderdeel van de smartGBR methode om het botvervangende materiaal op zijn plaats te houden en te beschermen tegen de ingroei van zacht weefsel. Dankzij de sterke vezelstructuur biedt Smartbrane uitstekende stabiliteit en flexibiliteit, wat het ideaal maakt voor complexe botaugmentaties, zoals de sausage techniek.

In combinatie met cross-linked hyaluronzuur wordt de resorptie van het Smartbrane vertraagd, wat bijdraagt aan een langdurige bescherming van het augmentatiegebied, zodat het botweefsel zich ongestoord kan regenereren. De synergie tussen Smartbrane en het hyaluronzuur zorgt voor optimale resultaten in botgroei met een duurzaam resultaat.

Hyadent bg van regedent

De kracht van cross-linked hyaluronzuur (Hyadent BG)

Cross-linked hyaluronzuur (xHyA) speelt een sleutelrol in het succes van smartGBR. Hyaluronzuur behoort tot een klasse van moleculen die bekend staan als glycosaminoglycanen (GAGs). Deze stoffen spelen een belangrijke rol in de structuur en de vorming van weefsels. xHyA ondersteunt het natuurlijke botvormingsproces door de stabiliteit en omvorming van het botvervangende materiaal te verbeteren en tegelijkertijd de regeneratie van het eigen botweefsel te stimuleren. Het resultaat: minder restanten van kunstmatig materiaal en meer natuurlijke botvorming. Dat is in contrast met veelgebruikte alternatieven die afhankelijk zijn van langzaam resorberende botvervangers, welke vaak residuen achterlaten die de natuurlijke botontwikkeling beperken.

Hyadent BG van Regedent

Hyadent BG onderscheidt zich door wetenschappelijk bewezen, gepubliceerde resultaten (Zhu et al. 2024). Niet alle dentale hyaluronzuur (HyA) producten zijn hetzelfde; de unieke samenstelling van Hyadent BG is zorgvuldig geselecteerd op basis van uitgebreid onderzoek. Regedent begon met verschillende soorten HyA, maar besloot, na grondig wetenschappelijk onderzoek, zich te concentreren op één type – een keuze die volledig wordt ondersteund door klinische data.


Smartgraft van regedent

Hyadent BG x Smartgraft

Bij de smartGBR-methode speelt daarnaast Smartgraft een belangrijke rol als botvervangend materiaal. Dit volume-stabiele, langzaam resorberende botmineraal, van porcine oorsprong, biedt de ideale basis voor regeneratie. Wanneer Smartgraft wordt gecombineerd met cross-linked hyaluronzuur (xHyA), ontstaat een verbeterde stabiliteit van het materiaal (sticky bone), wat essentieel is voor de handling en een voorspelbare botopbouw. Bovendien wordt de genezing versneld en de integratie van nieuw gevormd bot bevorderd, met minder restanten van het xenograft. Hierdoor biedt smartGBR een natuurlijker en duurzamer resultaat.

wat maakt SMART GBR zo bijzonder

De voordelen van smartGBR

Superieure remodeling: Door het gebruik van xHyA ondersteunt smartGBR de natuurlijke regeneratie van botweefsel, wat leidt tot een betere botdichtheid. In tegenstelling tot traditionele methoden die kunstmatige partikels achterlaten, bevordert smartGBR een effectievere remodeling door natuurlijk bot;

Versnelde genezing: xHyA versnelt de genezing van zowel zachte als harde weefsels, waardoor patiënten sneller herstellen en de kans op complicaties afneemt​;

Minder ontstekingen: Dankzij de anti-inflammatoire eigenschappen van hyaluronzuur wordt de kans op infecties verminderd en blijft de integriteit van het collageenmembraan behouden, wat essentieel is voor lange-termijn stabiliteit.

Husseini B et al. 2023

wetenschappelijk onderbouwd & gepubliceerd

Wetenschappelijk bewezen natuurlijk herstel

De effectiviteit van smartGBR met xHyA is uitgebreid gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur met zowel casestudies als Randomized Clinical Trials. Deze onderzoeken tonen aan dat de methode niet alleen de botkwaliteit verbetert, maar ook het proces van natuurlijke botgroei versnelt:

Versnelde natuurlijke botvorming: Uit dierstudies blijkt dat sockets met xHyA een snellere vroege angiogenese vertoonden en een aanzienlijk hogere kwaliteit van nieuw bot, zowel in apicale als centrale gebieden van de socket;

Meer natuurlijk bot, minder restpartikels: Klinische studies, waaronder een split-mouth case-serie, hebben aangetoond dat het gebruik van xHyA resulteerde in significant meer nieuw gevormd natuurlijk bot en minder achtergebleven kunstmatige botpartikels​;

Optimale botbreedte en stabiliteit: Bij laterale augmentaties zorgt de combinatie van xHyA en botvervangers voor een significant grotere toename van botbreedte en stabiliteit, wat cruciaal is voor een duurzame implantaatbehandeling.

Het veelzijdige hyadent bg

CLEAN&SEAL®

Wellicht ben je al bekend met het gebruik van cross-linked hyaluronzuur in onze innovatieve CLEAN&SEAL methode, waar Hyadent BG (xHyA) wordt ingezet om peri-implantaire weefsels te beschermen en genezing te bevorderen. Dit component, bekend om zijn anti-inflammatoire en wondgenezing bevorderende eigenschappen, speelt ook een cruciale rol in smartGBR.

Door Hyadent BG toe te passen in zowel CLEAN&SEAL als smartGBR, biedt Implanetic een synergetische benadering voor zowel het oplossen van weefsel- en botdefecten als de genezing plus preventie daarvan. Lees meer over CLEAN&SEAL en ontdek hoe deze complementaire technieken je praktijk naar een hoger niveau kunnen tillen.

Praktijkvoorbeelden

Hoe smartGBR succes boekt in de praktijk

smartGBR is bijzonder nuttig gebleken in situaties waar traditionele methoden te kort schieten, zoals bij ernstige botatrofie of complexe botdefecten. De mogelijkheid om sneller natuurlijk bot te vormen zonder langdurige aanwezigheid van lichaamsvreemde partikels maakt smartGBR ideaal voor veeleisende klinische toepassingen en esthetische resultaten​.

Praktijkvoorbeeld 1

De socket werd gevuld met een combinatie van gedemineraliseerd bovien botmateriaal (DBBM) en cross-linked hyaluronzuur (xHyA). Deze combinatie bevordert botregeneratie door zowel het botvervangend materiaal te stabiliseren als de genezingsprocessen te versnellen. In dit proces werd vervolgens een epitheliaal bindweefseltransplantaat genomen van het gehemelte en gebruikt als socket-seal, waarmee de alveole werd afgesloten voor een optimale genezing.

Praktijkvoorbeeld 2

In praktijkvoorbeeld 2 werd een mannelijke patiënt, een niet-roker met hypertensie en slaapapneu, verwezen voor implantatie in de distale onderkaak, waar ernstige botatrofie aanwezig was. Vanwege het significante botverlies werd een tweefasig augmentatie- en implantatieprotocol gepland, ondersteund door een Guided Bone Regeneration (GBR)-techniek met cross-linked hyaluronzuur (xHyA). Na het prepareren van de flap werd de atrofie in zowel verticale als horizontale dimensie duidelijk zichtbaar.

De behandeling bestond uit het mengen van autoloog bot met langzaam resorbeerbaar porcine botmineraal en het toevoegen van cross-linked hyaluronzuur (hyaDENT BG). Deze combinatie werd aangebracht om zowel horizontale als verticale botregeneratie te bevorderen. De botopbouw werd afgedekt met een collageenmembraan (Smartbrane), dat met Ti-pins werd gefixeerd.

Zes maanden na de operatie toonde een CT-scan aanzienlijke verbeteringen in botbreedte en -hoogte, waardoor implantatie mogelijk werd. Bij de heropening bleek er bijna geen residu van graftdeeltjes aanwezig te zijn, wat wijst op een hoge omzetting van het graftmateriaal door de werking van xHyA. Twee implantaten konden succesvol worden geplaatst.

Bron: Božić et al., 2020

Contact

Maak kennis met smartGBR

smartGBR biedt een revolutionaire en wetenschappelijk onderbouwde benadering voor botregeneratie, waarbij de focus ligt op natuurlijk herstel. Door de unieke eigenschappen van cross-linked hyaluronzuur biedt smartGBR sneller herstel, verbeterde botkwaliteit en verhoogde stabiliteit voor implantaten.

Ontdek hoe smartGBR de kwaliteit van je behandelingen kan verbeteren en meerwaarde kan bieden aan je praktijk. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en start met het transformeren van je benadering van botregeneratie.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0